Konektia.pl - Portal Społecznościowy Dla Osób Niepełnosprawnych


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przepisy :)
22-02-2012, 01:10 PM
Post: #1
Przepisy :)
W tym temacie możemy sobie zrobić taki kącik własnych przepisów - mianowicie niech każdy zamieszcza swoje ulubione przepisy na jakieś pyszności żeby inni też mogli skorzystać Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
22-02-2012, 01:25 PM
Post: #2
RE: Przepisy :)
przepis na ciasto z rabarbarem


Składniki
250 g margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (rabarbar, wiśnie, jabłka lub inne)
Margarynę z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku (nie gotować).
Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką średniej wielkości prostokątną blachę.
Na wierzchu delikatnie poukładać obrane i pokrojone w cząstki owoce. Najsmaczniejsze ciasto wychodzi chyba z rabarbarem albo wiśniami, ale mogą to też być jabłka, cząstki brzoskwiń lub owoce mieszane. Układamy je w niewielkich odstępach od siebie, tak aby ciasto miało szansę wyrosnąć.
Pieczemy je na złoty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni.
Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem. Jest smaczne na ciepło i na zimno.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
23-02-2012, 12:16 PM
Post: #3
RE: Przepisy :)
Gulasz z kiełbasy i ziemniaków - bardzo smaczny, polecam!

Składniki:
1 kg ziemniaków
40 dag kiełbasy
4 średnie cebule
5 pomidorów lub 3 łyżki przecieru
kostka rosołowa
łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
cukier
pieprz
sól

Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na tłuszczu. Dodać obrane i pokrojone pomidory lub przecier, kostkę rosołową rozpuszczoną w połowie szklanki goroącej wody i odrobinę cukru. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
Kiełbasę pokroić w plasterki lub w kostkę. Dodać do cebuli i dusić jeszcze 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę ugotować osobno i dodać do cebuli. Wszystko razem wymieszać.
Doprawić gulasz do smaku cukrem, solą, pieprzem i papryką.
Podawać na gorąco. Przepis wystarczy na ok. 4 porcje.
Smacznego.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
23-02-2012, 01:12 PM
Post: #4
RE: Przepisy :)
Placki z jagodami

jagody świeże lub mrożone - 150 gramów
cukier puder - 20 gramów
Fix Puszyste placki z jabłkami Knorr - 1 opakowanie
olej - 3 łyżki
maślanka - 1.5 szklanek
masło - 3 łyżki
mleko - 1 szklanka

W misce wymieszaj jedną szklankę mleka, maślanki i Fix Knorr.
Dodaj jagody i ponownie delikatnie wymieszaj.
Placki smaż powoli na rozgrzanym oleju z masłem tak aby były rumiane z obu stron.
Podawaj polane pozostałą maślanką, posypana jagodami i cukrem pudrem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-02-2012, 05:24 PM
Post: #5
RE: Przepisy :)
To ja dam przepis na bardzo dobre Spaghetti a’la bolognese

składniki

½ kg. mięso mielone wołowe
2 cebule pokrojone w drobną kostkę
4 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 marchewki starte na tarce
1 pietruszka starta na tarce
½ selera startego na tarce
1 puszka mała pomidorów pellati
1 szklanka sok pomidorowego
½ szklanki bulionu
½ łyżeczki tymianku i bazylii
1 łyżeczka oregano
Sól, pieprz, cukier do smaku
Masło i olej do smażenia
Parmezan do posypania

Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, w dodać pokrajane pomidory pellati i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Dobry sos uzyskuje się po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu w rondlu podczas gotowania.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
26-02-2012, 06:12 PM
Post: #6
RE: Przepisy :)
Jedyne co umiem zrobić czyli Chleb w jajku Big Grin

Chleb
2 jajka (1 jajko przypada na 2-3 kromki)
Sól
Tłuszcz

Jajka rozbijamy w głębokim talerzu, mieszamy żółtko z białkiem – sposób i technikę mieszania pozostawiam Wam Smile

W tak przygotowanym jajku maczamy nasze kromki z obu stron.

Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, kładziemy nasze kromki.

Smażymy z obu stron na delikatnym ogniu.

Gotowe podajemy gorące, lekko posolone.z obu stron.

smacznego TongueP
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
27-02-2012, 08:25 PM
Post: #7
RE: Przepisy :)
Pomarańczowe pączki

Składniki:
Ciasto:
½ kg mąki pszennej
5 dag drożdży
½ szklanki cukru
3 żółtka
3 średnie pomarańcze
10 dag masła
2 łyżki rumu
Do dekoracji:
cukier puder

Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć i osuszyć. Następnie skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomarańcze przekroić, wycisnąć z nich sok i przecedzić. Soku powinno być 200 ml.

Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać kilka łyżek mąki pszennej (około 3 łyżki) i razem wymieszać. Przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce.

Do pozostałej mąki pszennej dodać pozostały cukier, lekko podgrzany sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy i żółtka. Wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło i rum. Ponownie razem wymieszać i zagnieść ręką. Chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejcie, aby ciasto podrosło.

Ręce zamoczyć w wodzie (bo inaczej ciasto klei się do rąk) i z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Tłuszcz nagrzać i wkładać do niego pączki. Smażyć na głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor (na średnim ogniu). Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Z podanych składników wyjdzie około 25 pomarańczowych pączków.

Polecam, bardzo smaczne! Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Konektia.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS